Persoonsbeschrijving
Prof. dr. Jaap J. Boonstra
Mijn professionele missie is om kennis en ervaring te delen
over leiderschap en veranderingsprocessen in organisaties.
Op deze manier wil ik bijdragen aan het succesvol handelen
van leiders en managers in de veranderingen die zij ambiëren.
Met plezier werk ik samen met leiders, managers en professionals
die verschil willen maken en daarvoor hun nek durven uitsteken.
Het geeft me energie als ik kan bijdragen aan passie en trots
van mensen in hun werk en aan hun bijdragen aan duurzame
organisatorische en maatschappelijke vernieuwing.
Jaap Boonstra was tot 2025 actief als hoogleraar “Organization Dynamics’ bij Esade Business School in Barcelona en als hoogleraar “Organizational Change” bij Rotterdam School of Management at Erasmus University Rotterdam. Daarnaast was hij tot 2025 kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag. Eerder was hij rector bij Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie en veranderkunde in Utrecht en hoogleraar “Organisatieverandering” aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was commissaris bij enkele Nederlandse bedrijven en toezichthouder bij International Choreographic Arts Centre ICK en bij Levvel, een jeugdzorginstelling in Amsterdam. Als zelfstandig adviseur is hij betrokken bij complexe veranderingsprocessen in organisaties en netwerken in Nederland, Spanje en Duitsland.
Op Esade Business School verzorgde Jaap onderwijs over verandermanagement, strategische besluitvorming, internationale samenwerking en leiderschap voor internationale studenten. Hij was betrokken in leergangen voor bestuurders en leiders in internationale organisaties over organisatieverandering en leiderschapsontwikkeling. Bij de Rotterdam School of Management was hij betrokken in een Executive leergang over verandermanagement voor communicatieprofessionals. Bij de NSOB speelde hij een rol in leergangen voor leiders in publieke en maatschappelijke organisaties.
Als onderzoeker verricht hij onderzoek naar de relatie tussen strategische en culturele verandering en organisaties en de betekenis van leiderschap in deze veranderingen. Hij is betrokken in onderzoek naar technologische en organisatorische aspecten van innovatie en naar duurzame veranderingen in organisatorische netwerken. Zijn huidige onderzoek richt zich op waardegedreven leiderschap, cultuurverandering, internationale samenwerking en maatschappelijke innovatie.
Jaap publiceerde meer dan vierhonderd artikelen en twintig boeken over technologische en organisatorische vernieuwing, management van verandering, leerprocessen in organisatorische netwerken en transformationeel leiderschap. Zijn meest recente boek is “Veranderkunde als professie” (2025). Twee jaar eerder verscheen “Allianties voor een Duurzame Toekomst” (2023) dat hij samen schreef met Marcos Eguiguren in is verschenen in het Nederlands, Engels en Spaans. Zijn boek “Veranderen als Samenspel” is in een tweede gewijzigde druk gepubliceerd in 2020.
In 2018 verschenen de titels “Perspectieven op veranderen” en “Perspectieven op leiderschap“. Begin 2017 verscheen het handboek “Veranderen van maatschappelijke organisaties” met praktische concepten en inspirerende praktijkverhalen over het realiseren van veranderingen in zorg, onderwijs, veiligheid, leefbaarheid en gezondheid. In 2010 verscheen zijn boek “Leiders in Cultuurverandering” dat gaat over mensen die initiatief nemen om de cultuur van hun organisatie diepgaand te veranderen. Het boek is gebaseerd op 16 diepgaande bedrijfsstudies en biedt een rijkdom aan praktische handvatten voor leiders in verandering. Inmiddels is het boek uitgekomen in een geactualiseerde derde druk. De Engelse uitgave van dit boek “Cultural Change and Leadership in Organizations” verscheen in 2013 bij Wiley-Blackwell.
In de zomer van 2013 verscheen zijn meest toegankelijke boekje “Verandermanagement in 28 lessen“ dat onder de titel “Change Management Adventures” ook in het Engels is verschenen. Het boek “Interveniëren en Veranderen, Zoeken naar betekenis in interacties” wordt door vakgenoten gezien als boek dat nieuwe perspectieven opent voor duurzame veranderingen van organisaties. Zijn internationale handboek “Dynamics of Organizational Change and learning” (2004) is gewaardeerd als de beste professionele bijdrage aan organisatiekundige kennis door de Orde van Organisatieadviseurs.
In 2009 produceerde hij “De Verandermanagementbox”, een serie luister CD’s over verandermanagement. Deze succesvolle reeks werd in 2012 gevolgd door “De Leiderschapsbox“, een serie luister CD’s over leiderschapsrollen. Deze luister CD’s zijn later in 2018 als boek